Međunarodna pravila za obavezno plaćanje preko banke

Bez autora
Apr 21 2013

Međunarodna trgovinska komora uvodi Jedinstvena pravila za obavezno plaćanje preko banke (BPO), kao standard 21. veka u lancu obezbeđenja finansiranja, koji će olakšati međunarodnu trgovinu. Ova pravila je razvila Komisija za bankarstvo Međunarodne trgovinske komore u partnerstvu uspostavljenom sa SWIFT-om kako bi se uzela u obzir zakonska očekivanja svih relevantnih sektora.Definisana u cilju promena finansijskih transakcija u trgovini, BPO je neopoziva obaveza jedne banke prema drugoj da će se plaćanje obaviti odredjenog datuma nakon određenog događaja koji se desio.

Međunarodna pravila za obavezno plaćanje preko bankeMeđunarodna trgovinska komora uvodi Jedinstvena pravila za obavezno plaćanje preko banke (BPO), kao standard 21. veka u lancu obezbeđenja finansiranja, koji će olakšati međunarodnu trgovinu.

Ova pravila je razvila Komisija za bankarstvo Međunarodne trgovinske komore  u partnerstvu uspostavljenom sa SWIFT-om kako bi se uzela u obzir zakonska očekivanja svih relevantnih sektora. Definisana u cilju promena finansijskih transakcija u trgovini, BPO je neopoziva obaveza jedne banke prema drugoj da će se plaćanje obaviti odredjenog datuma nakon određenog događaja koji se desio. To je alternativni instrument za izmirenje obaveza u trgovini, kreiran da dopuni postojeća rešenja, a ne da ih zameni.
 
„Ovo je zlatna era za finansiranje trgovine. Sve banke žele da poboljšaju svoje angažovanje u otvorenim bankovnim transakcijama, a BPO će to i omogućiti. Od suštinskog značaja je da se industrija uskladi sa poboljšanim pravilima i instrumentima i kroz BPO i SWIFT standarde banke će biti bolje opremljene za svoje poslovanje“, rekao je Ka Či Tan, predsednik Komisije za bankarstvo Medjunarodne trgovinske komore.

Komisija za bankarstvo Međunarodne trgovinske komore smatra razvoj BPO pravila i odgovarajućih standarda Međunarode organizacije za standardizaciju 20022 kao jake osnove za banke kako bi obezbedile da se moderne usluge rizika i finansiranja harmonizuju sa današnjom tehnološkom evolucijom. BPO pravila obezbeđuju pogodnosti za akreditive u automatizovanoj i bezbednoj sredini i pružaju mogućnost bankama da ponude pogodnosti smanjenja rizika i poboljšane usluge finansiranja svojim korporativnim korisnicima.

BPO pravila, zajedno sa ISO 20022 standardima, oblikuju budućnost trgovine i ključna su mogućnost da banke inoviraju svoje usluge koje nude korporativnim korisnicima.

Na upravo održanom sastanku Komisije za bankarsku tehniku MTK u Lisabonu, na kome su usvojena ova pravila, učestvovali su predstavnici ICC Serbia iz “Komercijalne banke”, “Banke Intesa” i “OTP Banke” i ekspert ICC Serbia za bankarsko poslovanje, Cveta Andjelković. ICC Serbia će u skladu sa svojom dosadašnjom praksom otkupiti autorska prava i objaviti dvojezično izdanje BPO pravila ukoliko banke u Srbiji pokažu interesovanje za njihovo korišćenje.
 
Pravila su pažljivo pripremana dve godine i rezultat su zajedničkog napora članova Međunarodne trgovinske komore, a posebno Komisije za bankarstvo i njenih članica koje su davale predloge. Slika svetske trgovine se dramatično promenila poslednje decenije. Granice i barijere su probijene kroz široku liberalizaciju na rastućim tržištima.

Tržište zahteva nova rešenja kako bi se izašlo na kraj sa sve većim pritiscima troškova i promenljivoj dinamici rizika. BPO pravila su nova rešenja koje je Međunarodna trgovinska komora dala kao odgovor na nove potrebe tržišta.
 
BPO pravila počinju da se primenjuju od 1. jula, a zvanična obuka biće organizovana 17. maja 2013. godine u Parizu, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik